Op de hoogte blijven?
Volg ons op social media!

 

TEL: 0184-677200

BM in ontwikkeling

Bergen op Zoom, Nieuwe Vesting

Op de percelen 5 en 8 van de Nieuwe Vesting worden de 25 appartementen “Wonen in Wittouck” en de 10 woningen ''De Tuinen van Wittouck'' gerealiseerd.

Zowel de woningen als de appartementen hebben een eigen identiteit, verbonden mét en geworteld ín Bergen op Zoom. Industrieel wonen, volledig duurzaam en energieneutraal. Geïnspireerd door de historie van het gebied, een plek met een zeer rijke geschiedenis. Van stadswallen tot karakteristiek oesterlaboratorium, van de verschillende fasen van de suikerfabriek tot Nedalco met de karakteristieke schoorsteen. Alle woningen en appartementen zijn volledig energieneutraal.

De positie van het appartementengebouw vraagt om een alzijdig, markant en kloek gebouw. Het vormt de markering van de entree naar de “Nieuwe Vesting”. Een markingpoint en poortgebouw als uitnodiging om het gebied te betreden. Het appartementengebouw ontwikkelt zich trapsgewijs, op logische wijze vanuit het woongebied en de Tuinen van Wittouck.

De tien woningen sluiten aan op het karakteristieke oesterlaboratorium, een één-laags gebouwtje uit 1937. De woningen zijn feitelijk een voortzetting van het oesterlaboratorium. De opbouw van de woningen volgt de lijnen en materialisatie van het oesterlaboratorium. Betonnen dakranden en horizontale betonnen banden zijn dominant aanwezig in het ontwerp. Net als de schoorsteen bij het oesterlaboratorium, zijn de horizontale lijnen bij de woningen soms onderbroken met verticale elementen. Hierdoor wordt een plezierige spanning voelbaar tussen horizontaal en verticaal. De woningen zijn gebouwd in twee kleuren baksteen die ook voorkomen in het appartementengebouw “Wonen in Wittouck”.

De architectuur heeft een knipoog naar het industriële verleden van de plek en is mede geïnspireerd door het Suikerlaboratorium en de Zeeland. De massa is opgebouwd uit verschillende delen, zodat het lijkt of het gebouw een voormalig fabrieksgebouw is. Het gebouw heeft daardoor binnen één identiteit meerdere gezichten. Kenmerkend zijn de industriële uitstraling van het gevelmetselwerk en de grote raamopeningen.

 

Feiten en cijfers

Opdrachtgever  BM Ontwikkeling
Architect  Schaap en Sturm
Constructeur  Jecon
Makelaars  Baas Makelaars
Programma  25 appartementen en 10 woningen
Categorie  Woningbouw
Bouwsysteem  Traditioneel 
Status

 In voorbereiding           

 

Recente

 • Bergen op Zoom, Nieuwe Vesting

  Bekijk
 • Sleeuwijk, Lommerrijk Wonen

  Bekijk
 • Werkendam, Hof Albrecht

  Bekijk
 • Vlissingen 19 woningen Ravesteynkade

  Bekijk
 • Piershil, Wonen in Piershil 3e fase

  Bekijk
 • Hardinxveld-Giessendam, 'Beau Monde'

  Bekijk